ELEKTRİKLİ KOMBİLER VE ODA TERMOSTATI KULLANIMI

Cosa
COSA Smart Thermostat | Blog
3 min readNov 24, 2017

--

Son zamanlarda yeni trend bir çok mecrada sürekli reklamlarını gördüğümüz elektrikli kombiler. Peki nedir bu elektrik kombiler, doğalgaz kombilerinden farkı var mıdır, avantajları ve dezavantajları nelerdir ve de oda termostatları ile kullanımı mümkün müdür?

Öncelikle kombi kelimesini biraz daha irdelemek lazım. Aslında evlerimizde kullandığımız, doğalgazla çalışan ve hem peteklerdeki suyu hem de kullanma suyunu ısıtabildiği için İngilizce’de “Gas-fired combi boiler” yani “Doğalgaz ile çalışan kombi ısıtıcı“ olarak geçen ısıtma sistemi Türkçe’ye kısaca kombi olarak geçmiştir. Ülkemiz, bir çok alanda tamamen doğalgaza geçtiği için evlerimizdeki kombilerin neredeyse tümü doğalgaz ile çalışmakta, dolayısıyla kombi denildiği zaman ilk akla doğalgaz kombisi gelmektedir. Aslında, kombiler doğalgaz dışında başka enerji kaynaklarıyla da çalışabilirler. Burada önemli olan suyu ısıtıp bir pompa vasıtasıyla peteklere iletebilmenizdir. Elektrikli kombilerde de su elektrik enerjisi ile ısıtılıp aynı doğalgaz kombisindeki gibi peteklere pompalanır. Yine aynı şekilde geri dönen ılınmış su kombide tekrar ısıtılarak peteklere tekrar pompalanır. Bu şekilde evlerimiz ısıtılmış olur.

Her sistemde olduğu gibi elektrikli kombinin de doğalgazlı kombiye göre bazı avantajları ve dezavantajları vardır. En önemli avantaj olarak doğalgazın olmadığı yerlerde ya da doğalgaz tesisatı çekme maliyetinin altına girilmek istenmediğinde, elektrikli kombi oldukça pratik bir çözüm olmaktadır. Doğalgaz ile çalışmadığı ve baca gazı üretmediği için baca bağlantısına gerek yoktur. Doğalgazlı kombilere göre daha az yer kaplarlar ve daha sessizdirler. Evlerde istenilen yerlere monte edilebilirler.

Öte yandan, büyük hacimli evler için çok büyük kapasiteli elektrikli kombilere ihtiyaç vardır. Bunun içinde evlerimizde trifaze elektrik hattı gerekir. Güvenlik açısından da elektrik hattının topraklı yapılması çok önemlidir. Elektrikli kombinin doğalgazlı kombiden daha tasarruflu olduğu konusu ise evin metrekaresine, yalıtım durumuna ve tesisatın durumuna göre değerlendirilmesi gerekir. Her elektrik kombi doğalgazlı kombiden daha tasarruflu denilemez.

ODA TERMOSTATI KULLANIMI

Elektrikli kombinizi de doğalgazlı kombinizi de oda termostatları ile kullanmazsanız gereğinden fazla doğalgaz ya da elektrik tüketmiş olursunuz. Çünkü oda termostatı ile çalışmayan ısıtıcılar peteklerden dönen suyun sıcaklığına göre çalışıp çalışmama kararı verirler. Yani evimizin sıcaklığı kaç derece bilmezler. Bu yüzden, evlerimiz konfor sıcaklığı olan 21–22 derecelerden ya da sizin konforlu hissettiğiniz sıcaklıktan daha fazla ısınıyor olabilir ve ısıtma sistemimizin bundan haber olmayabilir. Dolayısıyla evdeyken evlerimizi gereğinden fazla ısıtmamak, evde yokken de kombilerimizi gereksiz yere çalışmasını engelleyebilmek için oda termostatı kullanılması gerekir. Oda termostatları ile bizler evde iken evlerimizin ayarladığımız sıcaklığın üzerine çıkmasını dolayısıyla gereksiz tüketimi engeller ve gün içinde de bizler evde yokken evlerimizin gereksiz yere ısıtılmasını önleyerek daha da fazla tasarruf edilmesini sağlarlar.

Elektrikli kombi ile ilgili oda termostatı kullanmanın doğalgaza göre başka ekstra bir avantajı daha vardır. O da, üç terimli elektrik tarifesine geçerseniz gün içinde evde olmadığınız zamanlarda, termostatlı bir evde elektrikli kombiniz çok az çalışacak ve akşam saatlerinde kullanılacak elektrik üç terimli tarifede çok ucuz olacağı için elektrik faturalarınız daha da düşük gelebilecektir.

Özetle oda termostatları kombilerin elektrikli ya da doğalgazlı olmasından bağımsız olarak kullanım şeklimizi değiştirdiği için tasarruf sağlamış olurlar. Isıtma sisteminiz ne olursa olsun, oda termostatı kullanmak hem konfor hem tasarruf açısından fayda sağlayacaktır.

Cosa Akıllı Oda Termostatı ilgili detaylı bilgi edinmek için websitemizdeki formu buraya tıklayarak doldurun, sizi arayalım. Üstelik formu dolduranlara Cosa Anahtar Teslim Hizmeti hediye!!!

--

--