Klima Elektrik Tüketiminden Tasarruf Etmek İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Cosa
COSA Smart Thermostat | Blog
5 min readJun 2, 2017

--

Kış aylarında ısınmak için yaz aylarında da serinlemek için birçok kişi klimayı tercih ediyor. Ancak artan elektrik fiyatları klimayı tercih edenler için fazla gelebiliyor. Diğer ısınma ve soğutma sistemleri ile karşılaştırıldığında klima tercih edilebilir mi sorusunu daha rahat yanıtlamanız için sizlere en gerekli bilgileri sunan bir araştırma yaptık.

Klima Kapasiteleri (BTU) Nedir ?

Öncelikle bilinmesi ve anlaşılması gereken nokta klimaların kapasiteleridir. Klimaların kapasiteleri BTU (British Thermal Unit) birimine göre belirlenir. BTU, bir libre yani 453,6 gr suyun sıcaklığını 63° F’den (17.2222 °C) 64 °F’ye (17.7778 °C) çıkartmak için gerekli olan enerji miktarıdır. Klimalar da birim zamandaki ısı transferi kapasitelerine yani BTU/h değerine göre sınıflandırır. Dolayısıyla BTU/h değeri yüksek bir klima, düşük olanlara göre birim zamanda daha fazla miktarda havayı ısıtabilir ya da soğutabilir. 1000 BTU/h’nun elektriksel güç yani W cinsinden değeri ise 293 W’tır. Bu hesaba göre 10.000 BTU/h kapasiteye sahip bir klimadan 10x293W=2930W elektrik harcamasını bekleriz. Ama gerçekte böyle olmaz. Çünkü klimalar birer hava kaynaklı ısı pompalarıdır yani içerdeki havanın ısısını, tıpkı buzdolapları gibi çalışarak, dış ortama pompalarlar. Bu işlemi de yaparken 1 birim elektrik enerjisi ile yaklaşık 3 birim ısı pompalama işi yapabilirler. Isıtma modunda buna COP (Coefficient of Performance), soğutma modunda ise EER (Energy Efficiency Ratio) değeri denir ve dolayısıyla 10.000 bTU/h yani 2930W olarak ısıtma/soğutma kapasitesinin şebekeden çekileceği güç 1000W civarında olacaktır.

İşin teknik ve terminolojik yanı bir tarafa, yüksek BTU’ya sahip bir klima birim zamanda daha fazla havayı soğutabileceği ya da ısıtabileceği gibi, daha fazla da elektrik tüketmiş olacaktır.

Buna göre faturalarımıza yansıyan miktar da değişir. Böyle bakıldığı zaman, ortalama verime sahip klimaların tükettikleri elektrik enerjisi incelendiğinde vergiler dahil kWh bedeli 0.44 TL’den günlük 10 saat kullanım için elektrik tüketimi hesaplandığında karşımıza kabaca şu tablo çıkar.

Ortalama verime sahip klimaların tükettikleri elektrik enerjisi üzerinden vergiler dahil kWh bedeli 0.44 TL’den günlük 10 saat kullanım için hesaplanmış elektrik tüketimi tablosu.

Klimanızın Ne Kadar Elektrik Harcadığını Öğrenmek İçin,

Siz de kendi klimanızın ne kadar elektrik harcadığını öğrenmek istiyorsanız üzerinde yazılı olan elektriksel güç değerine göre bir hesaplama yapabilirsiniz. Örneğin klimanızın üzerindeki etikette soğutma için 1250 W yazıyorsa bunu 1000’e bölüp önce kWh’e çevirmeniz sonra klimanızın çalışacağı süre (saat) ile çarpmanız gerekecektir. Bu şekilde tüketilecek toplam elektrik enerjisini bulmuş olursunuz. Elektriğin kWh saat birim fiyatı vergiler dahil yaklaşık 0.44 TL olduğunu düşünürsek, bulduğumuz kWh değerini 0.44 ile çarptığımızda klimanın günlük enerji tüketim maliyetini bulmuş olursunuz.

www.cosa.com.tr

İnvertörlü Klimalar Nedir?

Enerji tasarrufu açısından, invertörlü klimalar oldukça avantajlıdır. Nedeni, yapılarında barındırdıkları invertör teknolojisidir. İnvertör aslında bir frekens konvertörüdür, yani klimanın komporesör ve pompalarını farklı frekanslarda çalıştırarak odanın ihtiyacı kadar soğutma yapmasını sağlar. Bunu şöyle bir örnek ile açıklayabiliriz. Normal klimalarda, klima sürekli tam güçte çalışır ve ortam istenilen sıcaklığa gelince klima durarak sadece hava üflemeye devam eder. Ortam ısınınca yine tam güçte çalışır. Yani çalışırken şebekeden çektiği güç sabittir. İnvertörlü klimalarda, ortamdaki hava soğudukça, yani ortamın sıcaklığı istediğimiz hedef sıcaklığa yaklaştıkça invertörlü klimalar daha az kapasite ile çalışmaya devam eder daha az güç çekerler. İyi bir invertör teknolojisi ile bir klima normal gücünün %10’u civarlarında güç tüketebilir. Yani 1000W gücünde bir klimanın elektrik tüketimi, ortamın soğutma ihtiyacı çok düşük iken 100W’lara kadar düşebilir.

Klimalarda Enerji Sınıfları Nedir?

Klimaların kapasiteleri teknik açıdan BTU/h değerlerine gör sınıflandırılırken tükettikleri elektrik enerjisi miktarları ise klimaların verimlerine göre değişir. BTU/h değeri klimanın kapasitesini ifade ederken klimanın verimi de tüketeceği elektrik enerjisini belirler. Günümüzde artık klimalar sadece soğutma performansları ile değil ısıtma performanslarına hatta kullanılacağı iklim bölgesine göre değişken performansları ile de sınıflandırılmaktadır. Öte yandan EER ve COP halk arasında çok bilinen kavramlar değildir. Bizler genelde klimaları enerji sınıflarını harflerle yani C, B, A, A+, A++, A+++ olarak biliriz. Klimaların enerji sınıfları EER ve COP değerlerine göre bir skala içerisinde bu harflerden biri ile enerji etiketinde gösterilir. Yaşanılan bölgenin iklimine göre klimaların enerji sınıfları özel olarak seçilmelidir. İstanbul için A sınıfı olan bir klimanın Adana için de A sınıfı olmaması muhtemeldir.

Elektrik Tüketiminde En Ucuz Saatler Nelerdir?

Eğer tüm gün boyunca sabit tarifeden elektrik kullanıyorsanız, sizin için en ucuz saat diye bir seçenek yok demektir. Eğer farklı tarifler üzerinden elektrik kullanıyorsanız,

en ucuz elektrik tüketimi 22:00 ile 06:00 saatleri arasındadır. Buna karşılık en pahalı tüketim ise 17:00–22:00 arasında gerçekleşmektedir.

Kullanacağınız Alana Göre Hangi Klimayı Tercih Etmelisiniz?

Klimaların kullanılacağı alanın büyüklüğü de harcanan enerjiyi etkilemektedir. Küçük bir alanda yüksek güçte klimaya gerek yoktur. 13–15 metrekarelik bir alan için 7000–9000 BTU/h lik klimalar yeterli olacaktır. Metrekare arttıkça klimanın ölçüsü de ihtiyacı karşılamak adına artmaktadır. Örneğin 40 metrekarelik bir alanda 24000 BTU/h klimalar yeterli olabilir. Ancak klima kapasitesini hesaplamanın en doğru yolu sadece alan üzerinden değil, kullanılacağı odanın baktığı yön, toplam pencere alanı gibi değişkenlerin de dikkate alarak hesap yapmaktır. Örneğin kuzey cephesine bakan ve toplam pencere alanı az olan bir oda ile, aynı alana sahip ama güneye bakan ve pencere alanı fazla olan bir oda için gerekli klima kapasiteleri farklı olacaktır.

Ek tasarruf ve konfor sağlamak için Cosa Akıllı Klima Paketi’ni kullanın.

İstediğimiz kadar hesap yapalım, klimamızın kapasitesini doğru seçelim, invertör teknolojisi ve yüksek verimli klima kullanalım, klimalarımızı doğru işletmezsek halen gereğinden fazla elektrik faturası ödemiş oluruz. Türkiye’deki bir araştırmaya göre klimalarımızın %85’i yanlış işletilmekte. Yapılan en büyük yanlış da klimalarımızı hızlı soğutsun diye minimum sıcaklığa yani 16/18 derecelere ayarlamak. 18 dereceye ayarlanan bir klima odayı hızlı soğutmaz, sadece 18 dereceye gelene kadar soğutur. Konfor sıcaklığımızın yaz için 24 hatta çok sıcak havalarda 26 derece olduğunu düşünürsek 18 dereceye soğutmaya çalışmak fazladan %20-%30 daha fazla elektrik tüketmek anlamına gelir.

Cosa, akıllı özellikleri sayesinde klimanızı eviniz konfor sıcaklığına getirecek kadar çalıştırır. Siz eve gelmeden evi serinletir, evden çıktığınızda klimanızı kapatır. Böylelikle hem evinizi gereksiz soğutmamış olursunuz hem de açık unuttuğunu klimanızı dünyanın her yerinden cep telefonu uygulamanız ile kapatarak gereksiz tüketimlerin de önüne geçmiş olursunuz. Bu sayede klimanızın elektrik tüketiminden %40'lara varan tasarruf edebilirsiniz.

Anahtar Teslim Cosa fırsatından faydalanmak ve detaylı bilgi edinmek için websitemizdeki formu doldurun, sizi arayalım.

Referanslar

https://tr.wikipedia.org/wiki/BTU
https://en.wikipedia.org/wiki/Inverter_compressor
Yurtseven M.B., Erkin E., Acuner A., Mete S., Onaygil S., “An experimental investigation of energy saving potentials for room type variable-speed air conditioners in public offices: A case study from Istanbul”, Energy and Buildings 68 (2014) 165–171.

--

--