NESNELERİN İNTERNETİ ile AKILLI EV ÇÖZÜMLERİ

Cosa
COSA Smart Thermostat | Blog
3 min readOct 4, 2017

--

Son birkaç yıl içinde hızla gelişen ve dördüncü sanayi devrimi olduğu ifade edilen Nesnelerin İnternet’i (Internet of Things — kısaca IoT), hayatımızda kullandığımız birçok nesnenin internete bağlanarak birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle iletişim halinde olmasını, mobil uygulamalar ile kontrol edilebilmesini ve izlenmesini sağlayan bir iletişim ağı olarak tanımlanmaktadır [1].

Nesnelerin İnterneti’nin günlük hayatımızda karşımıza çıkan en önemli uygulama alanlarından biri akıllı ev sistemleridir. Önceleri yatırım maliyeti oldukça yüksek olan ve büyük montaj ve kurulumlar gerektiren akıllı ev uygulamaları, IoT’nin sağladığı kablosuz çözüm olasılıkları sayesinde kolayca uygulanabilir hale gelmiş ve ilk yatırım maliyetleri de düşmüştür.

Nesnelerin İnterneti, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Nesnelerin tekil kimlik (unique identifier) ile işaretlenerek internet altyapısı üzerinden birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamı ile daha büyük değerler oluşturulması öngörülmüştür. Amerikan Federal Ticaret Komisyonu nesnelerin internetini “günlük kullanımımızda olan nesnelerin internete bağlanıp veri gönderip alması kabiliyeti” olarak tanımlamıştır [2].

Nesnelerin İnterneti açısından “nesne” kavramı oldukça geniş bir anlama sahiptir. Nesnelerin İnterneti dünyasında bir cihazın akıllı sayılabilmesi ve nesne olarak nitelendirebilmesi için tekil bir kimliğe sahip olması, internete bağlanabilir olması ve bir sensör ya da kontrol elemanına sahip olması gerekmektedir. Böylelikle, dünyanın her yerinden erişebilir ve kontrol edilebilir hale gelmektedir. Her türlü izleme cihazları, sensörler, bioçipler veya erişim düzenekleri nesne olarak nitelendirilmektedir [1]. Önceleri insanlar bilgisayarları ile bir lokal ağa bağlanıp internete erişim sağlarken, Nesnelerin İnterneti’nde nesneler direkt internete bağlı birer nesne halini almaktadır.

Elektronik teknolojisinin hızla gelişme gösterdiği ve daha küçük hacimlerde çok daha ileri teknolojilerin kullanabildiği günümüzde, herhangi bir nesneyi internete bağlayabilme ve mobil uygulamalar ile kontrol edebilme konusunda endüstriyel standartlar da hızla gelişmektedir. 2003 yılında dünyada kişi başına düşen bağlı cihaz sayısı 0.08 iken günümüzde bu sayının on milyardan fazla olduğu, 2020 yılında ise 30 ila 50 milyar seviyelerine ulaşacağı tahmin edilmektedir [3].

Nesnelerin internetinin konutlar için geliştirilen uygulamaları incelendiğinde, hızla yaygınlaşan sistemlerin ısıtma-soğutma, aydınlatma, güvenlik uygulamaları ve elektrikli ev aletleri olduğu söylenebilir. Özellikle enerji tasarrufu ve de konfor koşullarının iyileştirilmesini sağlayabilen akıllı oda termostatları, akıllı aydınlatma ve priz çözümleri son yıllarda tercih edilen ve hızla büyüyen bir sektör halini almıştır. LED teknolojisinin hızlı gelişimi ve kolay kontrol edilebilir olması konutların aydınlatmasında akkor telli lambalar yerine KFL’lerden sonra LED’lerin de yaygın olarak kullanılmaya başlamasına sebep olmuştur. Paralelinde gelişen Nesnelerin İnterneti ile hem mevcut aydınlatma sistemleri kolayca kontrol edilebilir olmuş, hem de LED teknolojisinin getirdiği teknolojik üstünlükler ile daha fazla tasarruf olanağı doğmuştur.

Öte yandan, konutlarda en fazla enerji maliyeti ısıtma ve soğutma sistemlerine aittir. Dolayısıyla, ısıtma sistemleri internete bağlı olmaları ve mobil uygulamalar ile yönetilebilmelerinin ötesinde, bulut tabanlı çalışmalarından dolayı akıllı bir takım algoritmalar ile enerji tasarrufu ve konforu maksimize ederek kısa sürede kendilerini geri ödeyebilir sistemler haline gelmiştir. Bu kapsamda akıllı oda termostatları ile %12 ile %37 arasında tasarruf sağlanırken konutlarda ihtiyaç olan oda sıcaklığı da sabit tutularak konfor koşulları iyileştirilebilmektedir. [4,5,6,7]

Özellikle Türkiye koşulları dikkate alarak geliştirilen Cosa Akıllı Oda Termostatı, geçen kış kullanıcılarına ortalamada %31 oranında tasarruf ettirmiştir [8]. İstanbul’da ortalama yıllık doğalgaz faturasının yaklaşık 1500 TL olduğu düşünüldüğünde, %31’lik tasarruf ile Cosa geçen kış kullanıcılarına ortalama yaklaşık 450 TL tasarruf ettirmiştir. [8]

Kaynaklar

1. Wikipedia, “Nesnelerin İnterneti”, https://tr.wikipedia.org/wiki/Nesnelerin_interneti, Erişim tarihi: 25.08.2017

2. FTC Staff Report, “IoT Privacy & Security in a Connected World”, Ocak 2015

3. Amy Nordrum, “Popular Internet of Things Forecast of 50 Billion Devices by 2020 Is Outdated”, https://spectrum.ieee.org/tech-talk/telecom/internet/popular-internet-of-things-forecast-of-50-billion-devices-by-2020-is-outdated, Erişim tarihi: 25.08.2017

4. Nest Labs, 2015. https://nest.com/thermostat/saving-energy

5. Ecobee, 2015. https://www.ecobee.com/savings/

6. Tado, 2015. https://www.tado.com/gb/heatingcontrol-savings

7. Netatmo, 2016. https://www.netatmo.com/product/energy

8. Nuvia, 2016. https://blog.cosa.com.tr

--

--